Muhabbet Kuşu Neden Ölür?

Muhabbet kuşları hassas ve nazik bir kuş türüdür. Muhabbet kuşları çoğu kişinin evcil hayvan olarak evde beslediği evcil kuş türlerinden bir tanesidir. Evcil kuş türleri arasında en çok tercih edilen, evde beslenen kuş türü muhabbet kuşudur. Bu kuş türünün tercih edilme sebepleri arasında sıcakkanlı bir hayvan olmasından ve evcil bir hayvan olmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda muhabbet kuşları çok becerikli kuşlardır. İnsanların seslerini taklit etme konusunda gerçekten başarılı bir kuştur. Renkleri, sıcakkanlı olmaları, temizliğinin kolay olması gibi sebepler bu kuş türünün tercih edilme sebeplerindendir. Muhabbet kuşları hassas bir kuş türü olduğu için bakımını özenle yapmak gerekir. Bakım konusunda herhangi bir taviz verilirse muhabbet kuşunuz istemeyeceğiniz bir sonla karşılaşabilir yani ölebilir. Muhabbet kuşlarının da her canlı gibi ömür süresi vardır. Fakat iyi bir bakım, temizlik ve beslenme ile maksimum yaşam süresini görebilirsiniz. Fakat hijyen bakım ve temizliğe dikkat etmezseniz muhabbet kuşunuz zamanla hastalanır ve bu hastalık sonucunda ölebilir. O yüzden muhabbet kuşunuzun uzun süreli yaşamasını istiyorsanız bakımına dikkat etmelisiniz.
Fakat şunu da unutmamak gerekiyor ki hiç bir konuda taviz vermezseniz dahi her canlının belirli bir ömür süresi vardır. Yani muhabbet kuşunuza ne kadar iyi baksanızda bir gün yine ölecektir. Peki muhabbet kuşları neden ölür? Siz de bu sorunun cevabını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda muhabbet kuşlarının ölümüne nelerin sebep olduğunu, nelere dikkat etmemiz gerektiği gibi merak edilen soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız.
‘Muhabbet kuşları neden ölür? Sorusu birçok hayvansever, muhabbet kuşu besleyicisi tarafından merak edilip araştırılmaktadır. Evinizde beslediğiniz evcil hayvan olan muhabbet kuşları zaman geçtikçe sizin dostlarınız olurlar. Birbirinize gittikçe alışır, ayrılmak istemezsiniz.
Fakat çok sevdiğiniz sevimli dostlarınıza uygun yaşam koşullarını sağlamadığınızda muhabbet kuşunuzun sonu büyük üzüntü duyacağınız, istemediğiniz bir son olan ölümle sonuçlanacaktır. Muhabbet kuşunuza uygun hijyenik yaşanabilir bir alan sunmadığınız kuşunuz hastalanır. Hastalığı ciddi bir hal alırsa sonucu ölümle sonuçlanacaktır. Fakat erken teşhis konulursa muhabbet kuşunuz iyileşebilir ve bu sayede daha uzun yaşayabilir. Bu sebeplerden ötürü kuşunuzda herhangi bir farklılık gözlemlediğinizde veterinere götürerek önlem alabilirsiniz.Muhabbet kuşunuzun hastalanmaması için yaşadığı kafesin hijyenik koşullarda olup olmadığı kontrol edilmeli, yediği yem kalitesine dikkat edilmelidir.
Aynı zamanda muhabbet kuşunuzun içtiği suyun temiz olması gerekir. İçtiği su günlük olarak değiştirilmeli ve hijyenik koşullara dikkat edilmelidir. Bu koşullara dikkat edilmediği zaman muhabbet kuşunun bağışıklık sistemi çöküp hastalanır. Muahbbet kuşlarına uygun sağlıklı yaşam koşulları sağlanmadığı zaman strese girerler. Strese giren muhabbet kuşları hastalanır. Ani hava değişimleri, yaşam koşulları muhabbet kuşlarında strese sebep olabilir. Bu sebeplerden ötürü muhabbet kuşunuzu strese maruz kalacağı alanlardan uzak tutmanız gerekir. Bu sayede kuşunuzun karşılaşabileceği bakteri, virüs vb. Hastalıklara korunaklı hale getirerek daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir, ölümüne neden olabilecek hastalıklardan uzak tutabilirsiniz.
Muhabbet Kuşlarının Ölümüne Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?
Muhabbet kuşları için tehlikeli olabilcek, ölümüne sebebiyet verebilecek bazı hastalıklar vardır. Evcil kuşunuz bu hastalıklara yakalandığı Zaman, bakımına dikkat edilmediğinde,veterinere götürülmediği zaman hastalık derecesi ciddileşip kuşunuzun ölümüyle sonuçlanabilir.
Bazı hastalıklar muhabbet kuşları için tehlikeli hastalıklardır. Peki bu tehlikeli hastalıklar nelerdir?
‘Pasteurelosis,Tuberculosis,Salmonella,Strestococcosis ‘gibi hastalıklar bakteri ve parazitlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan hastalıklardır. Bu hastalıklar bakterilerden kaynaklı olarak ortaya çıkan hastalıklardır. Bu hastalıklar muhabbet kuşlarında görülen doktor kontrolünde olmadığında sonucu ölümle sonuçlanabilecek tehlikeli hastalıklardır. Muhabbet kuşları genellikle virüs kaynaklı hastalıklara yakalanıp durumları kötüleşmektedir. ‘Paramyxovirosis’ te bir çeşit virüs kaynaklı bir hastalıktır. Muhabbet kuşunuza bu hastalık bulaştığı zaman hayatını kaybedebilir. Bu hastalığın sonucu ölümle sonuçlanabilir.
Muhabbet Kuşlarında Ölüm Belirtileri Nelerdir?
Muhabbet kuşları yazımızda belirttiğimiz, ‘Pasteurelosis,Tuberculosis,Salmonella,Strestococcosis ‘gibi hastalıklara yakalandıkları zaman,
Bu hastalıkların sonucu ölümcül olabilir. Muhabbet kuşları yazımızda belirttiğimiz hastalalıklara yakalandıkları zaman vücutları bazı belirtiler gösterir. Kuşunuz hastalığa yakalandığı zaman sürekli olarak kilo kaybı yaşarlar ve halsiz olurlar. Kuşunuz hastalandığı zaman yemeden içmeden kesilir. Bu sebeple de hızla kilo kaybetmeye başlar. Kilo kaybından ötürü de eski şen şakrak kuşunuzun hareketleri yavaşlar ve halsizleşir. Bunların hepsi hastalıktan ötürü ortaya çıkan belirtilerdir. Aynı zamanda muhabbet kuşları aşırı miktarda su tükettiği zaman, aşırı sudan kaynaklı ishal sorunuyla karşılaşabilirler. Fazla tüketildiği zaman kuşunuz ishal olur.
Muhabbet kuşlarında ölüm belirtilerinden bir tanesi de sinir sistemi kontrol edememekten kaynaklı bir rahatsızlıktır. Kuşunuz sinir sistemini kontrol edemediği zaman boyun ve kafa hareketlerinde değişiklik gözlemlenir. Kuşunuzun kafa ve boyun hareketleri istemsizce gerçekleşir
Bu hastalık muhabbet kuşunuzu gün geçtikçe halsizleştirip güçsüz bırakır. Bu sebeplerden ötürü de kuşunuz günden güne güçsüzleşerek yaşamını kaybeder veya kaybedebilir. Bu hastalıkların dışında muhabbet kuşunuzun dışkı rengi yeşil ise, ateşi varsa, yemini yemiyorsa vb. durumlar gözlemleniyorsa kuşunuz hasta olabilir. Kuşunuzda bu hastalık belirtilerini gözlemliyorsanız onu bir veterinere götürüp tedavi ettirmeli ve verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Bu şekilde kuşunuzun ömrünü daha sağlıklı ve kaliteli bir hale getirebilirsiniz.
merhaba bizde muhabbet kuşu var 9 yaşında ablam bakıyor ayak altı şişti vede karnı veterinere götürdük bir ilaç verdi onu kullanıyoruz yemini yiyor ama konuşmuyor eskisi gibi geçer mi acaba o ilaca devam etsek