Muhabbet Kuşu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavileri

Muhabbet Kuşu Hastalıkları
Muhabbet kuşu hastalıkları çok çeşitli etmenlerden ve sebeplerden kaynaklı olabilmektedir. Muhabbet kuşu hastalıklarını yakından tanımak neden olduğunu ve nasıl tedavi edileceğine dair fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı
Muhabbet kuşu hastalıkları arasında en yaygın görülen hastalıkların başında mantar hastalığı gelmektedir. Esasında sindirim sisteminde bulunan bir mantar türü bu hastalığa neden olur. Genelde enfeksiyona sebep olmamasına rağmen sayısı arttığında ya da sindirim sisteminde bir hasar görülürse bu durumda sindirim sistemi, gaga ve solunum sistemlerinde, tüy, göz ve üreme organlarında enfeksiyona sebep olmaktadır. Mantar hastalığının görülme nedenleri olarak A vitamini eksikliği, kafes temizliğine özen gösterilmemesi, hatalı beslenme, kursak kısmının geç boşlaması, stres, travma ve kafesin bulunduğu ortamda sigara içilmesi gibi nedenler etkili olmaktadır. Mantar tedavisi yapmak için ölü deriyi oksijenli su ve kulak çubuğu ile temizlemek gerekmektedir. Temizleme sonrasında ise derinin altından canlı deri gözükecektir ve bu deriye mantar kremi sürülmesi gerekmektedir.
Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı Tedavisi nasıl Yapılır?
Muhabbet Kuşu Sindirim Sistemi Bozukluğu
Muhabbet kuşunuz için uygun olmayan gıdaların verilmesi halinde sindirim sistemi bozukluğu görülebilmektedir. Özellikle kuşunuz için uygun olmayan gıdaları devamlı vermeniz halinde sindirim sistemi bozukluğu görülecektir. Hatalı gıdalar kuşunuzu yavaşça hasta edeceği için ilk başlarda bu durumu fark edemeyebilirsiniz. Hastalık ilerlediğinde ise kuşunuzun karnının alt kısmında yer alan damarlar yeşil renge dönüşecektir. Daha sonra bu bölgede kızarıklar meydana ve kararma da görülebilecektir.
Sindirim sistemi bozukluğu tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden mutlaka erken müdahale edilmelidir. Sindirim sistemi hastalıklarını tedavi etmek için ise belirli ilaçları kullanabilirsiniz. Bu kapsamda Andolor Amp, Polisamin Fort, Mikostatin Damla gibi ilaçları tercih ederek tedavi işlemini yapabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Solunum Yolları Hastalıkları
Solunum yolu hastalıkları çok çeşitli olarak görülebilmektedir. Soğuk algınlığı, nezle, bronşit, astım gibi rahatsızlıklar muhabbet kuşunuzda görülebilir. Özellikle muhabbet kuşları soğuk havaya karşı oldukça hassas oldukları için soğuk algınlığı sık görülen bir rahatsızlık olmaktadır. Soğuk algınlığının belirtileri; genel bir durgunluk olarak ortaya çıkmaktadır. Tüyleri sürekli olarak kabarmış halde ve bir köşeye çekilerek hareketsiz durması da diğer belirtilerdir. Aynı zamanda yem ve diğer besinleri de geri çevirecektir. Ayrıca ani ısı değişimlerine maruz kalması da şok geçirerek bayılmasına neden olacaktır. Bu durum tedavi edilmediğinde ölümcül olabilmektedir. Tedavisi için en az 20 derecede olan bir odada tutulmalıdır. Yem yerine pişmiş patates gibi besinler verebilirsiniz. Bunun yanında solunum yolları ilaçlarının da kullanılması yararlı olacaktır.Muhabbet Kuşu
Çiçek Hastalığı
Çiçek hastalığı için oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir çünkü bulaşıcı bir hastalıktır. Çiçek hastalığına yakalanması halinde gerekli tedavileri yapmazsanız kuşunuz yaşamını kaybedebilir. Hastalığa sebep olan ise çeşitli virüslerdir. Hastalığın tedavi sürecinde A vitamini vermek yararlı olmaktadır. Ancak viral hastalık olduğu için antibiyotik içeriğe sahip olan ilaçlar fayda göstermezler. Bir kez bu hastalığa yakalanan ve atlatan muhabbet kuşunuz daha sonra bu hastalığa karşı bağışıklık kazanabilecektir. Çiçek hastalığı için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bulaşıcı olmasıdır. Eğer kafeste başka kuşlar varsa virüsler çok çabuk şekilde diğerlerine de bulaşacaktır.
Muhabbet Kuşlarında Çiçek Hastalığı Nasıl Tedavi Edilmeli?
Muhabbet Kuşu İshal
Yetersiz ve yanlış beslenme sonucunda ishal sık görülen bir rahatsızlıktır. Bunun sonucunda ishal olan muhabbet kuşunun tedavisi için en önemli nokta beslenme düzenine dikkat etmektir ve sebze, meyve gibi besinler kesinlikle verilmemeli, sadece yem yemesi sağlanmalıdır. Bunun yanında ısı değerleri de kendisinin rahat edeceği bir seviyede olmalı ve ani ısı değişimlerinden korunmalıdır. Ayrıca suyunun günlük olarak değiştirilmesi ve hep taze kalması da ishale karşı iyi gelecektir. Ayrıca kafesinin de temiz olması ve dışkılardan arındırılması bu rahatsızlığın geçmesi için idealdir. Gıda dışında mikrobik olarak ishal görülüyorsa bu durumda da çeşitli ilaçlar kullanılmalıdır. İshal gerekli önlemler alınmadığında oldukça tehlikeli olabilen bir rahatsızlıktır ve kuşunuz için kötü sonuçlar doğurabilecektir.
Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi Nasıl Yapılmalı?
Muhabbet Kuşu Bronşit Hastalığı
Bronşit rahatsızlığı solunum yollarından kaynaklı bir hastalık olarak öne çıkar. Temel olarak kuşun nefes alıp vermesini engeller ve nefes alıp verirken hırıltılı bir sesin çıkmasına neden olur. Bronşit için aynı zamanda ilk zamanlarda kuşunuzda yüksek ateş de görülebilmektedir. Bronşit tedavisi için bu hastalığa yönelik olarak üretilmiş olan çeşitli ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bronşit tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar yaratabilmektedir.
Muhabbet Kuşu Romatizma
Daha seyrek görülmesine rağmen romatizma hastalığı muhabbet kuşları için rahatsız edici bir hastalıktır. Romatizma olan muhabbet kuşları tüneklerinde duramazlar ve sürekli düşerler. Ayrıca kafeste tutunmak ya da yürümek için de güçlük yaşarlar. Bu hastalığın tedavisi oldukça güçtür ve romatizmaya yakalanan kuşunuz için yapılacaklar kısıtlıdır. Yapılması gerekenler arasında onun kafes içinde daha rahat etmesini sağlayacak çeşitli düzenlemeler yapmak gelmektedir. Genelde serin ve rutubetli ortamlarda bulunan kafeslerde ve özellikle tüyleri sürekli nemli olan muhabbet kuşlarında romatizma hastalığı görülmektedir.
Muhabbet Kuşu Yumurtası Kaç Günde Çıkar?Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?